Skrevet av Jørn Bollvåg   

Halve Europa sliter med vond rygg, og i Tyskland har over to tredeler av befolkningen ryggsmerter. I løpet av et halvår har halvparten av alle nordmenn hatt vondt i ryggen.

I en undersøkelse gjennomført i syv EU-land kommer det frem at halvparten av den voksne delen av befolkningen sliter med ryggsmerter. Verst står det til i Tyskland der 67 prosent av befolkningen har ryggvondt. I Nederland finner man trolig de sterkeste ryggene, for der er det bare 26 prosent som lider av vond rygg. I Sverige lider 36 prosent av befolkningen av ryggvondt, mens tallet for England er 52 prosent.

Undersøkelser her til lands har vist at i løpet av et halvår vil halvparten av befolkningen ha hatt plager, og til enhver tid angir rundt 15 prosent at de har vondt i ryggen. Ufattelige 19 100 ryggundersøkelser blir foretatt i primærhelsetjenesten (kiropraktorer, fysioterapeuter og leger) hver dag, og ryggsmerter koster det norske samfunnet over 15 milliarder kroner i året.

Den helsepersonellgruppen som behandler flest rygger, er kiropraktorene. Landets rundt 400 praktiserende kiropraktorer har like mange ryggkonsultasjoner som alle landets fastleger til sammen.

Det er sammensatte årsaker til at man kan få vondt i ryggen, men i følge denne europeiske undersøkelsen, er dårlig kroppsholdning hovedårsaken til smertene. Majoriteten av alle med ryggsmerter har kontorjobber. For italienere er høye heler en kilde til smerte, og 15 prosent av ryggproblemene skyldes visstnok skovalget. I England er det imidlertid graviditet som fører til plagene.

Her til lands blir det sagt at ryggvondt går over av seg selv, men det gjelder ikke for alle. 78 prosent av alle med ryggplager har slitt med smertene i tre år eller mer. 27 prosent av nederlenderne med ryggsmerter har vært plaget i minst ti år.

Norske kiropraktorer er autorisert helsepersonell, som er eksperter på å diagnostisere og behandle lidelser i nerve-, muskel- og skjelettsystemet. Behandling hos kiropraktoren gir automatisk trygderefusjon for opp til 14 behandlinger i året. Kiropraktoren har også rett til å sykemelde deg i opp til åtte uker, samt henvise til spesialisttjenesten, røntgen og fysioterapi.

Undersøkelsen er gjennomført av den britiske kiropraktorforeningen (The British Chiropractic Association).