Åkraklinikken har utdannede kiroptaktorer med stort engasjement for faget. Vi kan hjelpe deg med nerve, muskel og skjelettlidelser.

Ta kontakt med oss i dag for en timeavtale.

 

Den nest største gruppen  kiropraktorpasienter har nakkesmerter og hodepine. Gruppen representer omtrent en tredjedel av pasientene. Også på dette området er internasjonale ekspertpanelers konklusjoner positive når det gjelder manipulasjonsbehandling.

Manipulasjonsbehandling er et av flere tiltak som ofte benyttes av kiropraktorer for denne typen plager.

Kiropraktorer hjelper pasienter både med akutte nakkesmerter, som ved akutt torticollis (kink i nakken), og mer kroniske nakke-skulder-arm-syndromer.

Smerter i skulderen er svært vanlig og kan ha flere forskjellige årsaker som kan diagnostiseres og behandles hos kiropraktor.

Alle armbevegelser er avhengige av en god, normal rytmisk bevegelse mellom skulderblad, rygg, krageben og skulder. Dersom skuldermekanikken ikke fungerer, vil dette gi feilbelastninger i nakke, rygg, skuldre og armer.

Fellesnevnere for de vanligste skulderlidelsene er akutt skade eller feilbelastning over tid.

Skulderbladenes stilling og støttemuskulatur spiller en spesielt viktig rolle ved alle armbevegelser.. Ensidige arbeidsstillinger gjør at armene lett blir holdt litt ut fra siden av kroppen med runde, fremoverbøyde skuldre. I denne stillingen mister skulderbladet sin muskulære støtte, de små, stabiliserende skuldermusklene overbelastes og det kan bli trangt for senene som går innunder kragebenet frem til selve kuleleddet i skulderen.

Over tid kan lett det oppstå betennelse og slitasjeforandringer i sener og ledd.

 

Ryggsmerter er den vanligste plagen i nerve-muskel-skjelettapparatet og samfunnets dyreste enkeltlidelse.

Akutt vondt i ryggen (også kalt akutt lumbago) er en smertefull men som regel ufarlig tilstand. Mange blir raskt bedre men tilbakefall er dessverre vanlig. Enkelte ganger forverres tilstanden til isjias eller utvikler seg til en kronisk tilstand med gjentatte tilbakefall eller vedvarende smerter (kronisk lumbago).

Årsakene til akutte ryggsmerter er mange og sammensatte. Derfor må forebygging og behandling tilpasses individuelt og sees i et helhetsperspektiv.

Søk derfor kyndig hjelp hos din kiropraktor for dette.

 Vanlige symptomer

Kan oppstå akutt eller gradvis. Smertefull og stiv korsrygg, verst om morgenen og ved sitting.

• “Kom i gang” smerter etter langvarig ro.

• Best å gå og ligge

• Ryggskjevhet for å unngå smerte

• Ryggen “svikter”

• Smerter ned i hofte og ben

 

Når du har smerter, nummenhet og kanskje også lammelser i benet kan du ha en tilstand som kalles isjias. Dette skjer når nerven blir irritert eller kommer i klem inne i ryggen.

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor, tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder som starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside av lår og legg, og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud.

 Vanlige symptomer og funn

• Smertene følger isjiasnerven på baksiden av låret og leggen, og helt ned i foten.

• Smertene stråler nedenfor kneet, ofte med prikking og nummenhet i fot og legg.

• Nervesmerten er skarp, intens og veldefinert, ofte beskrevet som en “elektrisk strøm” eller et “tak” inne i benet.

• Problemer med å gå på tærne eller hælene pga. lammelser i fot og legg.

• Ryggen blir skjev og fremoverbøyd når en står og går.

• Ved nevrologisk undersøkelse kan noen av refleksene være svakere eller borte, følsomheten i huden redusert og du kan iste kraft i enkelte muskelgrupper. Det er ofte vondt å strekke foten helt ut, g det gjør vondt når du bøyer deg fremover.

 

Hodepine har mange og sammensatte årsaker og er en av våre aller vanligste plager. Hos kiropraktoren kan du få hjelp til  å finne årsaken til din hodepine og finne frem til riktig behandling.

MIGRENE

Migrene skiller seg klart fra andre typer hodepine og kan inndeles i klassisk og vanlig migrene. Klassisk migrene har karakteriske forvarsler før smertene inntreffer som kalles for aura, mens ved vanlig migrene er det ingen aura.

Det er viktig å ikke glemme at migrenepasienten også kan ha andre typer hodepine i tillegg til migrenen.

Migrene er et stort og underdiagnostisert problem. Hver måned er over 30.000 nordmenn borte fra jobb eller skole pga. migrene.

 SVIMMELHET

Svimmelhet er en av våre vanligste helseplager og et symptom på at kroppens balansesystem ikke fungerer som det skal. Dette kan det være mange årsaker til.

Balansesystemet består av flere sentre i hjernen som mottar og bearbeider sanseinformasjon fra syn, balanseorganene i det indre øret og bevegelsesapparat.

Svimmelhet oppstår når hjernen vår oppfatter informasjonen den får om kroppens posisjon fra de ulike sansene våre som motstridende.

 

Smerter i øvre del av ryggen mellom skulderbladene rammer svært mange av oss.

Kanskje ikke så rart når vi tenker på alt kontorarbeid som utføres i høyt tempo med runde skuldre, fremoverbøyd hode og anspente armer.

Ofte sprer smerten seg opp til nakken, ut i skuldre og armer eller frem til brystet.

Vi har alle naturlig nok stor respekt for brystsmerter av frykt for hjerteproblemer.

Ta alltid brystsmerter alvorlig. Bare 20 prosent av pasienter med brystsmerter som blir undersøkt med tanke på hjertesykdom har faktisk en hjertelidelse. Heldigvis har oftest brystsmerter mer ufarlige årsaker som muskelspenninger og låste ledd i brystryggen.

Frykt for alvorlig sykdom forsterker muskelspenninger og øker smerteopplevelsen. En ond sirkel oppstår.

 

LÅRSMERTE

Smerter i låret kan by på en diagnostisk utfordring. Det kan dreie seg om en ren muskelskade som har oppstått under idrett eller annen aktivitet, men smerter i låret kan også være utstrålende smerter fra en annen del av kroppen.

Hvis det ikke dreier seg om en akutt muskelskade i låret, er det som regel den utstrålende smerten til fremside eller bakside av låret som kiropraktoren vanligvis ser i sin praksis. Dette er smerter som har sin opprinnelse ett sted, men som så stråler ut til et annet sted.

En kiropraktor har høy kompetanse innen differensialdiagnostikk som er viktig for å kunne skille mellom alle disse tilstandene.

LYSKESMERTE

Smerter i lysken kan ha ulike årsaker. Smertene kan være bare lokalt eller være sammenfallende med rygg eller hoftesmerter. Pasienten kan ha alt fra svært diffuse smerter til intense. Hos menn kan smertene stråle ned til testikkelen.

Ofte vil årsaken til smerten være en leddlåsning i nedre del av korsryggen eller fra en irritasjon av bekkenleddet. Nevrologiske forbindelser gjør at problemer i disse områdene vil gi utstrålende smerte til lyske.

 

Sitting med bøyde knær gir smerteøkning. Kinobesøk er ubehagelig og huksitting er smertefull og vanskelig. Å gå ned trapper eller en bratt nedoverbakke medfører økt smerteopplevelse.

Diagnosen fremre kneskjellssmerte er ikke alltid like lett å stille fordi det er mange andre knediagnoser som har overlappende symtomer. En øvet kliniker derimot vil kunne skille diagnosen fra lidelser som meniskskader, leddbåndsskader, kneskjellseneskade(jumper´s knee)

Smerter i ankel- og fotregionen kan skyldes en lokal skade, som for eksempel overtråkk og strekkskader, eller de kan skyldes strålingssmerter fra rygg, isjias eller bekkenledd.

Ankel smerter sekundært til overtråkk og strekk i ankelen er et veldig vanlig problem hos kiropraktoren. Mangel på eller for sent igangsatt opptrening kan i mange tilfeller forverre problemet og gjøre plagene kroniske. I tillegg kan dannelse av arrvev, hypermobilitet (slakke leddbånd), Hyperpronasjon m.m. skape trøbbel.

Kiropraktisk behandling helper til å opprette normal funksjon (mekanikk) i ankelen og foten. I tillegg kan kiropraktor hjelpe med øvelser for å styrke opp muskulaturen i fot og ankel for å hindre kroniske plager og forebygging av gjentatt skade av ankel/fot.